Wat is het verschil tussen plastificeren en lamineren?

Het verschil uitgelegd

Plastificeren en lamineren wordt vaak door elkaar gehaald. Als productiebedrijf in deze technieken en specialisten op beide gebieden, proberen wij het hieronder uit te leggen.

Met lamineren bedoelt men meestal plastificeren. Dit komt vooral omdat de verkochte hoes-lamineermachines (u ziet het al in het woord) suggereren dat het lamineren heet.

 

Lamineren

Lamineren is het 1 of 2 zijdig aanbrengen van een dunne laag polypropyleen folie binnen het papierformaat. Dit gebeurd in principe uitsluitend met professionele laminatoren. Het kan 1 of 2 zijdig worden aangebracht, maar nooit met een vochtrandje rondom. Veel gebruikte toepassingen zijn boekomslagen, visitekaarten, leaflets, kaarten etc.

Ook koud lamineren komt vaak voor. Dit wordt vaak aangebracht voor Sign toepassingen, om enigszins ter bescherming 1-zijdig een poster of reklamebord te lamineren.  Soms is dit de enige mogelijkheid, bijvoorbeeld als er drukgevoelig film gebruikt wordt of een speciale film als Sand etc. Waterdicht wordt het echter niet door deze toepassing, aangezien er niet met een extra vochtrand kan worden gewerkt.

Meer over lamineren vind u op onze pagina: https://www.sealaprint.com/lamineren

Plastificeren

Plastificeren is dus eigenlijk wat in de volksmond in Nederland meestal lamineren wordt genoemd. Met plastificeren wordt direct in 1 gang een folie aan beide zijdes van het papier aangebracht, meestal met een vochtrand rondom. De folie is een polyester, wat een hardere film is, dus duurzamere, maar ook iets kostbaarder. De mogelijkheden door het gebruik van deze folie zijn uitgebreider.

Het plastificeren kan professioneel gebeuren door bedrijven als de onze, voor kleine en grote oplages en alle formaten. Maar gebeurt vaak ook met de veelvuldig gebruikte hoes lamineermachines die in alle prijsklassen en kwaliteiten te verkrijgen zijn. (gebruik o.a. op kantoor, bij bedrijven, scholen, zwembaden maar ook wel thuis)

Meer over plastificeren vind u op onze pagina: https://www.sealaprint.com/plastificeren

 

Conclusie

In bijvoorbeeld België wordt bovenstaande uitleg precies andersom gebruikt.

Wanneer wij onze productiefilm voor plastificeren bestellen bij de wereldwijde fabrikanten, spreekt met altijd over Encapsulating film (“PET – Poly Ethyleen Therephtalate”) . Encapsulating film is dus incapsuleren, encapsuleren of dus plastificeren.

Wanneer wij onze lamineerfolie bij de fabrikanten wereldwijd bestellen, dan spreekt men over laminating film (“BOPP – Biaxial Oriented Polypropylene film”). Dus lamineren.

Echter, bestellen wij lamineer (plastificeer) hoezen bij de fabrikanten, dan spreekt men weer over de laminating pouches (die dus gemaakt zijn van de PET film).

Zoals u kunt lezen is het dus niet zo eenvoudig om de termen uit elkaar te houden. En ze kunnen eigenlijk ook door elkaar worden gebruikt.
Het gemakkelijkst is het om de verschillen goed in u op te nemen en wanneer u een van beide toepassingen wenst, dit duidelijk aangeeft.

Dus een dunne folie binnen het papierformaat, 1 of 2-zijdig = lamineren (geen rand rondom mogelijk). Of plastificeren / incapsuleren met een vochtrand rondom en een hardere duurzamere folie (altijd 2-zijdig).

 

Mocht u nog vragen hebben, aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen. Wij zijn als een van de weinige bedrijven gespecialiseerd in al deze toepassingen. We kunnen dit voor u uitvoeren in kleine en grote aantallen, alle formaten en kunnen u desgewenst de folies leveren. Ook verschillende soorten hoeslaminatoren zijn bij ons verkrijgbaar. U vind deze in onze webwinkel: https://www.sealaprint.com/webwinkel/laminatoren